Haarweg 58
Tel : (0591) 301944
7696 BB Brucht
Fax: (0591) 301946

De symptomen

 

Naast lichamelijke klachten als nek-, schouder- en hoofdpijn komen maag- en rugklachten veel voor. Vaak is er een verminderde eetlust en de behoefte aan genotmiddelen kan groter zijn. De zin in vrijen neemt af.  Alles gaat meer moeite kosten. Meestal komen eerst gevoelens van irritatie, gejaagdheid, het niet kunnen ontspannen, angst en paniekgevoelens. Vaak ontstaat er ook een angst voor rust, stilte en alleen-zijn; je kunt alleen nog functioneren als je doorgaat in het vaste patroon. Een vicieuze cirkel is ontstaan. Je kunt je niet meer 100% inzetten voor het werk en voelt je steeds minder betrokken. Soms komen mensen doordat ze anders zijn dan anders ook in een sociaal isolement of gaan steeds solistischer werken. Men geeft anderen de schuld van fouten, er kan vermijdend gedrag optreden naar klanten en collega's,  het gevoel naar mensen toe kan verdwijnen. Uiteindelijk kun je het werk niet meer aan en moet je je ziek melden. Dan ontstaat het gevoel gefaald te hebben.
Eenmaal thuis ontstaan depressieve symptomen: somberheid, passiviteit, nergens geen zin in hebben, schuldgevoelens,  leeg en uitgeput zijn, de hele dag kunnen slapen, maar ook slapeloosheid en piekeren komen voor.
Verder: concentratieverlies, vergeetachtigheid, hoofdpijn, de draad kwijt zijn, geen structuur meer hebben en ook niet kunnen vinden, en zelfs depersonalisatie zijn symptomen.